Hvad er træbriketter, og hvordan fungerer de?

Træbriketter er et stadig mere populært brændsel i Danmark. De er lavet ved at presse savsmuld, træspåner og andet affald fra træindustrien sammen til en tæt blok. Resultatet er en briket, som kan brændes i ovne, pillefyr og andre brændeovne. Vil du vide mere om træbriketter, så læs videre i den følgende artikel.

Men hvad er det egentlig der gør disse briketter så populære? Og hvad er fordelene ved at bruge dette brændsel i stedet for de mere traditionelle brændsler som træ eller kul? I denne artikel vil vi dykke ned i de forskellige fordele og ulemper ved træbriketter.

Fremstillingen af træbriketter

Briketter laves, som nævnt, typisk af savsmuld, træspåner og andre biprodukter fra træindustrien. Disse materialer samles og komprimeres i en form, mens de presses hårdt sammen under højt tryk og høj varme. Resultatet er en tæt og hård briket med meget lavt fugtindhold.

En af fordelene ved briketter er netop dette lave fugtindhold. Træ af den type, som oftest bruges til brænde, indeholder nemlig en del vand. Hvis træet brændes mens det stadigvæk har højt fugtindhold, vil forbrændingen være ineffektiv. Dette kan give en kedelig røg og dårlig varmeudvikling, og det vil samtidig forurene miljøet med skadelige partikler.

Derudover er briketter også meget koncentreret og kan derfor bruges som et rent og effektivt alternativ til andre brændsler. Én briket kan nemlig have samme effekt som flere stykker træ eller kul.

Hvad kan briketter af træ bruges til?

Træbriketter egner sig godt som brændsel i ovne, pejse og pillefyr, og de fås i forskellige størrelser og varianter. Blandt andet kan man få modeller med og uden huller til bedre ilttilførsel, samt forskellige størrelser afhængigt af, hvilken type ovn man har.

Mange steder i landet kan man også købe træbriketter som et alternativt brændsel til de mere traditionelle brændsler som træ eller kul. Nogle steder kan man også leje pillefyr, som kan køre på træbriketter, hvor man betaler for brændslet afhængigt af forbruget.

Fordele ved briketter

Der er flere fordele ved at bruge briketter i forhold til traditionelle brændsler. Først og fremmest er briketter et meget miljøvenligt alternativ. De er nemlig lavet af affaldstræ og spåner, som i mange tilfælde ellers ville være blevet brændt eller dumpet på en losseplads. Ved at bruge træbriketter som brændsel undgår man dermed at bidrage til miljøbelastningen ved at brænde disse materialer.

Samtidig er træbriketter et meget effektivt brændsel, da de har et meget lavt fugtindhold. Dette gør, at de kan brænde længe og jævnt, uden afgang af meget røg og skadelige partikler.

En anden fordel ved træbriketter er, at de er relativt billige sammenlignet med andre brændsler. På længere sigt kan man faktisk spare penge på at bruge træbriketter i stedet for træ eller kul, da man bruger mindre brændsel for at skabe samme mængde varme.