Alt du bør vide om en hjertestarter

En hjertestarter er en vigtig og livreddende enhed, der kan være med til at redde liv i tilfælde af hjertestop. En hjertestarter er en bærbar elektronisk enhed, der anvendes til at levere en elektrisk stød til hjertet, når det har stoppet med at slå eller slår uregelmæssigt. Læs mere her: https://hjerte112.dk/hjertestarter/

Hjertestoppet er en akut medicinsk tilstand, der opstår, når hjertet pludselig holder op med at slå eller slår uregelmæssigt. Dette kan skyldes forskellige årsager, herunder en blokering af blodgennemstrømning til hjertet, en forstyrrelse i hjertemuskulaturen eller en ulykke. Hvis hjertestoppet ikke behandles hurtigt, kan det resultere i permanent hjerneskade eller død. Derfor er det vigtigt, at det er let tilgængeligt at få fat i en starter mange steder i samfundet. De er derfor placeret rundt omkring i bybilledet både udendørs og indendørs. Oftest er en hjertestarter markeret med rødt, så den er nem at få øje på når den skal bruges i en fart. Starteren er derfor vigtig at have til rådighed, når der er risiko for hjertestop. En starter kan findes på offentlige steder, som f.eks. på hospitaler, i butikscentre og på togstationer, samt i private hjem og arbejdspladser.

Maskinen fungerer ved at levere en elektrisk stød til hjertet, som kan gendanne den normale hjerterytme. AED’s eller automatiske eksterne defibrillatorer er også hjertestartere, der er tilgængelige i det offentlige rum og kan bruges af personer uden medicinsk uddannelse. Disse enheder er nemme at bruge og leveres med instruktioner, der hjælper brugeren med at forstå, hvordan man bruger enheden.

Maskinen giver vejledning til brugeren om, hvordan man placerer elektroderne og leverer det nødvendige elektriske stød. Hjertestarteren giver også trin-for-trin-instruktioner om, hvordan man udfører hjerte-lungeredning.

Hvornår skal en hjertestarter bruges?

En hjertestarter skal bruges, når en person oplever hjertestop. Hjertestop kan opstå af forskellige årsager, men i alle tilfælde er det vigtigt at bruge en hjertestarter så hurtigt som muligt for at øge chancen for overlevelse.

Når en person oplever hjertestop, skal man følge følgende trin:
Kalde alarmcentralen og bede om hjælp
Start hjerte-lungeredning (Hjerte-lungeredning er en simpel procedure, som kan holde hjertet i gang mens man venter på hjælp).
Brug en hjertestarter, hvis den er tilgængelig og hvis den giver vejledning om, hvordan man bruger den.

Hvordan bruger man en hjertestarter?

En hjertestarter er nem at bruge og leveres med trin-for-trin-instruktioner, der hjælper brugerne med at forstå, hvordan man bruger enheden. Instruktionerne på en hjertestarter giver vejledning om, hvordan man placerer elektroderne på personens bryst og leverer et elektrisk stød.